Monday, November 29, 2010

Kveldens eksperiment

Hvilke av husets oster kan spises sammen med en Valdamor Rias Baixas 2008. Det er spørsmålet jeg stiller meg, og først ut er en godt moden Crémier de Chaumes. Den veldig myk, salt, lett bitter men lang fløyelsmyk finish. Funker den sammen med albariño'en? Tja, i grunn ikke noen favorittmatch her. Det blir mest det bitre i osten som trer frem mot vinen, men vinens kommer frem. Men balansen er dårlig.

Ok, la oss forsøke noe enklere. Jeg har en gammel moden gulost fra den Blinde ku. Jeg husker ikke i farten hva den heter, men den var lagret 3år når jeg kjøpte den. I konsistens likner den litt på f.eks manchego eller en reggiano parrmigiano. Den er litt salt, men med en karakteristisk duft og smak (som jeg sliter litt med å finne en god assosiasjon for akkurat nå). Perfekt med vinen, de blander seg sammen og får frem det beste i hverandre. Godt.

Neste mann (ost er hannkjønnet i kveld) er en gammel gruyere jeg hadde liggende. Jeg kjøpte denne på Ultra i sommer, og måtte skrape av litt sånt som ikke ser så godt ut. Men under er den myk, nøtteaktig i duft og smak, og veldig ostete. Litt som forrige ost, bare mer av alt (bortsett fra at den ikke er så tørr i konsistensen). Igjen en fin match til Valdamor. Aner vi et mønster her? Faste gule oster ser ut til å funke bra for meg.

Jeg har en enkel Brie liggende her, men han skal få lov til å vente. Først skal jeg teste en Ingers blå, omtrent signatur-osten fra Den blinde ku (om du spør meg da). Han er en skikkelig hårete ost altså. Jeg har en mistanke om at en halvsøt riesling, eller kanskje en portvin, vil matche han bedre. Men la oss nå se da! Da jeg kjøpte denne blå av Inger sto det på at den måtte ligge minst 8 uker for å få frem skikkelig smak. Så jeg lot den ligge fire månder. Bra trøkk i smaken, og hun som er i glasset der klarer ikke helt å matche—akkurat som jeg tenkte. Men så svelger jeg osten unna, og forsøker noen dråper til. Mmmm; nå kommer frukten og sødmen i vinen frem. Men osten har så lang smak at den vil ikke gi tapt, ikke pakkes inn, ikke riktig enda. Nei, sammen funker de ikke helt. Men hver for seg, på armlengdes avstand så og si, kan de vise frem hver sine kvaliteter.

Brien var forresten ikke spesielt god sammen med albariño'en den heller, så jeg lar han ligge for i kveld—han kan gjøre bedre nytte for meg på brødskiva i morra tidlig. Jeg sparte litt av gruyere må vite.

(Jeg har spart litt av den blå også, men den skal jeg ha til etterpå! Det er ikke ofte jeg skryter av hjemkommunen min, det tar sikkert veldig lang tid før en innflytter gjør det. Men Inger kan lage ost, og de har adresse i Ås. Så om Ås skal bli kjent for noe der ut må det gjerne være ost, synes jeg. Jeg hadde forresten et par oster til i huset; Klovborg ekstralagret og Fløytemysost. Men jeg testet ikke dem, der syntes jeg grensen gikk i kveld.)

No comments: